Seating and design är EWES äldsta affärsområde
Seating & Design | EWES äldsta affärsområde

Allt är annorlunda, men vår passion för möbelfjädrar består

Sedan 1935 har världen förändrats på många sätt, men en sak har förblivit oförändrad: EWES passion för att tillverka fjädrar åt möbelindustrin. Idag specialiserar vi oss på sits- och ryggstödsfjädrar till kontorsstolar samt bromsfjädrar till höj- och sänkbara skrivbord. Men det var inte så vår historia började …

Från dragfjäder till nozag
Vår resa började med dragfjädrar, som höll kedjorna på plats under madrasserna i de järnsängar som svenska rekryter använde under sin militärtjänst. Från dessa tidiga dagar expanderade vi vår produktion till att omfatta fjädrar för plymåer och stoppade möbler. I mitten av 1950-talet gjorde nozagfjädern sin debut – en sicksackformad fjäder som revolutionerade möbelindustrin. Vi på EWES var med på nozagtåget ända fram till mitten av 1960-talet. Vi investerade först i en specialdesignad nozagmaskin, följt av ytterligare två, som alla kördes i treskift. Med stolthet kan vi säga att EWES spelade en betydande roll i den svenska möbelindustrin, där våra nozagfjädrar blev standardlösningen för stoppade möbler.

Nozag har fått nytt liv
Idag används nozagfjädrar fortfarande inom möbelproduktionen, men våra maskiner har flyttat från vår anläggning i Bredaryd. Nu hittar du dem hos vårt dotterbolag i Bosnien, där de sedan fem år tillbaka producerar fjädrar för inhemska marknaden. Upp till 1 miljon nozagfjädrar i olika utföranden skapar komfort i soffor och sängar.

Utan fjädrar stannar världen
Vår strävan efter innovation och kvalitet fortsätter att driva oss framåt och vi ser fram emot att utforska nya möjligheter på både inhemska och internationella marknader. För oavsett var fjädern används så är fjädern den osynliga hjälten som får allt att fungera. Med vår erfarenhet och passion ser vi till att att hålla världen i rörelse.

Ryggstödsfjäder kontorsstol